Epoksi Boya

Epoksi Boya

Epoksi boya, dayanıklı bir malzeme olmakla birlikte zemin kaplamalarında ve endüstriyel uygulamalarda sıklıkla kullanılan bir üründür.

Endüstriyel alanlarda ve zemin kaplama uygulamalarında gelişen teknolojiyle birlikte kullanılan malzeme çeşitleri de her geçen gün artmaktadır. Bu malzemelerden birisi de epoksidir. Zemin kaplamaları başta olmak üzere aynı zamanda sanat eserlerinde ve mobilya kaplama işlemlerinde de epoksi yaygın olarak tercih edilmektedir.

Ana maddesi reçine olan epoksi, içerisinde birçok kimyasal barındırmasına rağmen oldukça dayanıklı bir yapıya ve estetik görünüme sahiptir. Bu özellikleri sayesinde kullanım alanı da oldukça geniştir.

Epoksi Boya Nedir?

Epoksi boya, reçine ve sertleştirici kimyasalın doğru oranda karıştırılmasıyla oluşturulan kaplama malzemesi ürünüdür. İki bileşenli bir yapıya sahip olan epoksi, reçine ve sertleştiricinin birleşmesiyle birlikte kimyasal reaksiyona girerek sert bir tabaka halini alır. Dolayısıyla epoksinin çok yönlü bir yapı malzemesi olduğunu söylemek de mümkündür.

solventsiz epoksi boya İç mekanlarda olduğu gibi dış mekanlarda da işlevsel şekilde kullanılabilen epoksi, yüzeylerin üzerinde adeta bir koruma kalkanı görevi görerek aynı zamanda yüzeyin dayanıklılığını arttırarak estetik görünümünün artmasını da sağlamaktadır. Zemin kaplama boyası olarak da sıklıkla tercih edilen epoksinin yüzeye dayanıklılık ve estetik değer katması en çok tercih edilmesinin nedenlerinin başında gelir.

Epoksi Boya Özellikleri

Popüler zemin kaplama boyaları arasında yer alan epoksinin göze çarpan birçok özelliği vardır. Epoksi boya;

  • Yüzeylerin mukavemet gücünü arttırdığından epoksi ile boyanmış zeminler aşınmalara, çizilmeye ve kimyasal maddelere karşı direnç gösterir.
  • Asit, solvent ve deterjan gibi kimyasal maddeler başta olmak üzere birçok maddeye dayanıklılık gösterdiğinden kimyasal faaliyetlerin yapıldığı laboratuvar ve benzeri gibi alanlarda çok daha fazla uygulanır.
  • Neme ve suya karşı ultra dayanıklılık gösterir. Bu sayede havuz mutfak ve banyo gibi su ve nem oranı yüksek mekanlarda kullanılabilmektedir.
  • Parlak ve şeffaf bir estetik görüntü sergilerken aynı zamanda farklı renk seçeneklerine de sahiptir. Epoksi boya renkleri, istekler doğrultusunda özellikle iç mekanların tasarımında farklılaştırılabilmektedir.
  • Kusursuz bir yapışma gücüne sahiptir. Dolayısıyla da uygulama yapılan yüzey ile hızlı bir bağ kurarak soyulma ya da kabarma gibi sorunların oluşumunu kesinlikle önler.
  • UV direnci yüksek olan bir yapı malzemesi olduğundan güneş ışınlarına karşı yüksek direnç gösterir ve renklerinde solma ya da sararma sorunu yaşanmaz.
  • Pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Bu sayede epoksi ile boyanmış zemin üzerindeki leke, kimyasal madde ya da kir gibi unsurların temizliği son derece kolaydır.
  • Hipoalerjenik yapıya sahiptir. Bu sayede alerjik reaksiyonlara meyilli olan kişilerin yaşam alanlarında alerjik reaksiyonların oluşumunu önlemek için güvenli ve sağlıklı bir tercihtir.

Epoksi Boya Nasıl Yapılır?

Epoksi boya uygulaması, reçine ve sertleştirici olmak üzere iki kimyasal bileşenle oluşturulan karışımla yapılmaktadır. Kimyasal ağırlıklı bir boya olduğundan uygulama öncesinde güvenlik önlemlerinin alınması oldukça önemlidir.

Epoksi uygulaması için öncelikle kimyasal ağırlıklı olan epoksiyi cilde ve solunum sistemine temastan kaçınmak için maske, gözlük ve eldiven gibi güvenlik önlemleri alınmalıdır. Daha sonrasında ise uygulama yapılacak olan yüzeyin temiz, yağsız ve pürüzsüz olması için yüzey temizlenir. Bu aşamada eğer gerek varsa yüzeyin pürüzsüz olması için zımpara işlemi de yapılabilir.

Epoksiyi hazırlamak için reçine ve sertleştirici talimatlar doğrultusunda karıştırılarak homojen bir karışım haline getirilir. Karıştırma sırasında homojen bir karışım elde etmek için genellikle karıştırıcı ve benzeri gibi ekipmanlar kullanılmaktadır. Aksi halde alınan sonuç beklenen düzeyde olmayacaktır.

Epoksi boya karışımı yüzeye uygulanırken ilk önce püskürtme yöntemiyle ya da bir fırça ve rulo yardımıyla sürülür. Uygulama sırasında yüzeyin pürüzsüz olması için özenli uygulama yapmak son derece önemlidir. Tek katın yeterli olmadığı durumlarda yüzeye ikinci kat uygulaması da yapılabilmektedir.

Uygulama tamamlandıktan sonra yüzey tamamen sert bir yapıya kavuşana kadar kurumalıdır. Çevresel faktörlere ve uygulamanın kaç kat yapıldığına bağlı olarak yüzeyin tam kuruma süresi değişebilir. Ancak başarılı bir kuruma süreci için kuruma ortamının oda ısısında ve havalandırması yüksek olması daha iyi olacaktır.

Epoksi Boya Nerelerde Kullanılır?

Epoksi, kimyasal direnci yüksek ve dayanıklı bir boya malzemesi olduğundan uygulama alanları da oldukça çeşitli ve geniştir.

  • Kimyasal direnci yüksek ve temizliği kolay olduğundan garaj, depo, otopark ve fabrika gibi endüstriyel alanların zemin kaplamasında,
  • Yüksek mukavemet özelliği sayesinde kimyasal işlemlerin çok fazla yapıldığı kimyasal atölyelerde ve üretim tesislerinde zemin koruma kaplaması olarak,
  • Dayanıklılığı ve estetik görünümümü arttırmak için masa, tezgah ve ahşap panel gibi mobilya yüzeylerinde,
  • Mozaik, takı, el işçiliği olan masa yüzeyleri ve benzeri gibi sanat eserlerinde,
  • Güçlü ve dirençli olduğundan araçlara parlak görüntü ve dayanıklılık kazandırmak için araç kaplama ve restorasyon işlemlerinde,
  • UV ışınlarına karşı üst düzey koruma sağladığından tekne, gemi ve yat gibi araçların dış kaplama işlemlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Epoksi Boya Fiyatları

Epoksi boya fiyatları değişkendir. Boyanın markası, bileşenlerinin ve bileşenlerine bağlı olarak ürünün kalitesi, uygulama alanının genişliği, tercih edilecek ren seçeneği ve satış noktasının fiyatlandırma politikası gibi faktörler fiyatların şekillenmesinde doğrudan etkilidir.

Kilogram veya litre birimiyle satılan epoksi boya fiyatlarını etkileyen en önemli hususlardan birisi de epoksi kaplama yapılacak olan zeminin ölçüleri ve kaç katman uygulama yapılacağıdır. Zemin genişledikçe ve uygulama katmanı arttıkça boyanın fiyatları da artacaktır.

Teklif Formu

    19.11.2024
    460
    Ziyaretçi Yorumları

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    Whatsapp
    Fatih Akkaya
    Fatih Akkaya
    Merhaba!
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?
    1